Na ovogodišnji, četvrti izbor za Najbolji školski list u Hrvatskoj u organizaciji Jutarnjeg lista došlo je šezdeset školskih izdanja – osnovnoškolskih i srednjoškolskih, papirnatih i u digitalnom formatu.

Manje nego prijašnjih godina, no opet dobro jer je ova školska godina – 2019./20. bila posebno izazovna za sve. U prvoj polovici školske godine dogodio se štrajk prosvjetnih radnika, a u drugom dijelu škola na daljinu zbog pandemije koronavirusa. No, i u takvim uvjetima učenici su pokazali kreativnost i umijeće prepoznavanja pravih novinarskih tema, žanrova i formata.

O najboljim školskim listovima odlučivao je žiri od osam članova redakcije Jutarnjeg lista; zamjenik glavnog urednika Nino Đula, voditelj grafičke redakcije Darko Novak, urednik Jutarnjeg 2 Tomislav Novak, urednik rubrike kultura Dalibor Šimpraga, urednik Magazina Ivica Buljan, urednica magazina Like! Lana Mindoljević, zamjenik urednika Jutarnjeg.hr Dražen Arapović te urednica magazina Svijet Pavica Knezović Belan.

Intervjui i savjeti

Žiri Jutarnjeg lista u odabiru najboljeg osnovnoškolskog lista imao je tešku zadaću. Između dvadeset pristiglih časopisa na kraju smo odabrali Zlatarske Iskrice, list OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, dobro poznat našim čitateljima jer su se lani okitili broncom. “List je promijenio urednika, ovaj broj uredio je Matija Mikulec, ali kvaliteta je zadržana, kako novinarskih uradaka tako i grafičkog oblikovanja. Tema broja im je zdrava prehrana, donose priče o osmašu koji Rubikovu kocku slaže za 60 sekundi, te učiteljici koja je u slobodno vrijeme – bajkerica. Uz standardne rubrike ‘Iva odgovara’, njihovu verziju Dear Deidre, horoskop, recenzije filmova i kazališnih predstava, bave se i modom, a intervju im je dao i Rene Bitorajac”, pobjednički list je opisao urednik J2 Tomislav Novak.

Drugoplasirani su učenici iz OŠ Petra Preradovića iz Pitomače. Njihov list Preradović šareni je spoj teen magazina OK!, savjeta o prehrani i zdravom lifestyleu te putopisa. Grafičku pripremu i tisak časopisa potpisuje tvrtka iz Virovitice Jedan dva.

Treći su zasluženo učenici iz OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela, njihov Joško ima niz profesionalno odrađenih rubrika, od intervjua, istraživanja (s grafovima) do komentara, reportaža i likovno-literarnog kutka i stripa na kraju.